Karina Keberga

interjera dizains & mēbeļu projektēšana

Ādažu Kultūrizglītības Centrs


Objekts: Kultūrizglītības Centrs Ādažos
Adrese: Gaujas ielā 33A, Ādaži
Arhitekts: SIA „Modus-R” Dace Rampāne
Interjera projekts: ieejas vestibilam, zālēm, birojiem un skolas daļai
Gads: 2009
Pasūtītājs: SIA „Gaujas centrs”

Kultūrizglītības centrs Ādažos apvieno sevī vairākas funkcijas un ir paredzēts visām vecuma grupām ar visdažādākajām interesēm.

Ēkas fasādē, kā vienojošs motīvs ir izmantoti latvju rakstu elementi un toņu salikumi. Tie tiek turpināti arī interjerā: fasādes apdare turpinās lielās halles daļā; dekoratīvais apmetums ar rakstu motīviem hallē un mazajā zālē; krāsoto stiklu paneļos pie sienas; skolas daļā- grīdas segumos.

Fasādes raksti ienes spēcīgu krāsu akcentu ieejas hallē abās gala sienās, tāpēc pārējā telpas tonalitāte veidota gaišos toņos ar ozolkoka panelējumu ap ieejām lielajā zālē un tādu pašu ozolkoka finierējuma apdari ap kolonnām. Sienas starp ieejas durvīm uz zāli abos stāvos tiek veidotas ar māksliniecisku apmetumu, kura reljefā parādās rakstu elementi. Grīdu segumā izmantotas akmens masas flīzes ar atsevišķiem puspulētu flīžu ielaidumiem. Margu risinājums ažūrs, nerūsošā tērauda, lai āra telpai ļautu brīvi ieplūst caur plašo fasādes stiklojumu visos trīs halles līmeņos. Apgaismojuma elementi otrajā stāvā brīvi iekārti, gaisīgi un sasaucas ar stikla fasādes slīpajām sienu līnijām. Galvenais akcents hallē: liektās kāpnes ar pulētu mākslīgā akmens apdari un centrālo gaismekli.

No galvenās halles gaišuma un plašuma mēs nonākam zālē, kas apjoma ziņā ir gana plaša un ietilpīga, bet ar krāsojumu un materiālu salikumu radīta daudz intīmāka un greznāka noskaņa. Uz sienas tumši pelēkā toņa labi izceļas koši sarkanais paklājs un krēslu rindas. Mājīgumu rada masīvkoka parkets zāles centrālajā daļā, koka finierējuma akustiskie paneļi pie sienām. Vidus daļā no cilindriskiem gaismekļiem tiek veidota centrālā lustra, kā telpas akcents.

Mazās zāles grīda veidota no masīvkoka parketa divās tonalitātēs. Pamatgrīda gaišā, bet paaugstinātā daļa tumšā tonī. Gaišie bērza finierējuma akustiskie paneļi izvietoti uz dūmakaini violeta sienu krāsojuma. Blakus skatuves mutei uz sienas dekoratīvo rakstu josla, kas kompozicionāli aizpilda lielo plakni. Akcents telpā: krēsli ar violetu auduma tapsējumu. Krāsu un materiālu savstarpējā attiecība veido svinīgu noskaņu.

Sanmezglos sienu flīzes pulētas divos toņos ar mozaīkas joslām, kas kopā ar lielajā spoguļu plaknēm rada mirdzoši greznu iespaidu. Izlietnes veidotas mākslīgā akmens masas virsmā, kas atvieglo kopšanu.
Skolas daļā tonalitāte ir klusināti krāsaina, ņemot vērā, ka spilgtumu ienesīs pašu mākslas skolas audzēkņu darbi pie halles sienām. Liela , caur diviem stāviem izejoša siena paredzēta audzēkņu gleznojumam. Galvenais akcents ir rakstu joslas grīdas seguma akustiskajā linolejā. Skola izvietota divos stāvos un katrā no tiem tonalitāte atšķiras, pirmajā dominē siltāki toņi, otrajā vēsākas debesu noskaņas.